Sagauka i Melhus: Tematur til Staraja Ladoga & St. Petersburg

Temaet for Sagauka 2018 er TRO OG ÆRE. Hvordan taklet sagatiden overgangen fra flere guder til en gud? Og hvordan takler vi i dagens multikulturelle samfunn og igjen skulle forholde oss til flere guder?

Spørsmål om ære har også vært en del av menneskets drivkraft. Sagaen forteller at den russiske byen Staraja Ladoga ble brent av Eirik Jarl, Håkon Jarls sønn. For det første var dette en viktig handelsby i Gardarike, for det andre tilhørte denne byen storfyrst Vladimirs rike, mannen som i sin tid fostret opp Olav Tryggvason i byen Novogorod. Olav Tryggvason var som vi vet mannen bak drapet på Håkon Jarl. Årets tematur går derfor til Russland – nærmere bestemt Staraja Ladoga og St. Petersburg.

Staraja Ladoga er en landsby i Volkhov kommune i Leningrad oblast i Russland. Hos Snorre omtales byen som Aldeigjuborg. Stedet ligger ved elva Volkhov, sør for innsjøen Ladoga. Den er sammen med Novgorod en av Russlands aller eldste bosettinger. I dag er det en severdig liten russisk landsby, med en flott festning og flere gamle kirker. Ifølge Nestorkrøniken kom den legendariske væringhøvdingen Rurik til Staraja Ladoga i 862 og gjorde byen til sin hovedstad. Hans etterfølgere flyttet siden hovedstaden til Novgorod og deretter til Kiev. Norrøne kilder nevner at Eirik Håkonsson Ladejarl brente Aldeigjuborg i 990-årene.

St. Petersburg – eller ”Piter” som byens innbyggere ynder å kalle den, ble grunnlagt av Peter den store for 300 år siden. I tillegg til å befeste adgangen til Østersjøen, ble byen også et symbol på hans storslåtte planer om å reformere og europeisere det gamle Russland. Ved hjelp av datidens ledende arkitekter og kunstnere bygde han ”Russlands vindu mot vesten”. De prangende palasser, store kirker og enorme plasser overlevde kommunismen bedre enn noe annet sted i Russland – etter byens 300-års jubileum i 2003 framstår de i dag vakrere enn noensinne.

Også i år er Ronald Nygård med som historisk «ekspertkommentator» på turen, som er tilrettelagt med mange interessante og uforglemmelige opplevelser. Så ikke la denne muligheten gå fra deg, meld deg på! Turen er åpen for alle interesserte.

For full turbeskrivelse trykk på "PDF-knappen" nedenfor:

Status:
Fullt